MEKANİK ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Silah teknolojileri bilimin vardığı son noktadır !

  • 22 Eki, 2021
  • 278
  • 0

Besleme:
Şarjördeki fişeği, fişek yatağına sürmeye hazır bir vaziyete getirmek için şarjör yuvasında veya mekanizma yatağına yerleştirme hareketidir. Besleme, şarjör yada şeritle (mayon) yapılır.

Doldurma:
Mekanizmanın besleme tertibatında (Şarjör veya mayondan) fişeği çıkarması ile başlar, Fişeği ileri doğru hareket ettirir ve fişek çekirdeğinin ucu namlu gerisindeki fişek yatağı rampası ile temas eder. Fişek yatağına doğru yöneltir. Mekanizma fişeği kilitler ve tırnak kovanın dibindeki çıkartma girintisine kitlenir.

Kilitleme:
Kilitleme tertibatı, mermi çekirdeği namlu ağzını terk etmeden önce, gaz basıncını önlemek için gereklidir. Kilitleme tertibatı bu görevi yerine getirecek kadar kuvvetli, çalışması kolay ve süratli olmalıdır. Tabancalarda namlunun üst tarafında ve sürgünün tavanında iki kilitleme dişi bulunur. MP-5, G-3 gibi silahlarda kilitleme dişleri görevini kilitleme makaraları yapar.

Ateşleme:
Kapsülün ateşlemesi horoz yada ateşleme iğnesinin çarpması ve kapsülün ezilmesi sonucu oluşur. Ateşleme iğnesinin ucu; Kapsül önüne en yakın olan noktada kapsül yüksüğüne çarpabilmesi için çap bakımından küçük olmalıdır. Kapsül eczasının bu iki madde arasında sıkışmış olması kapsülün infilak etmesini sağlar. Bu ani çarpma çok sert olmalıdır. Eğer yavaş çarparsa ateşleme iğnesinin enerjisi dağılır, kapsül ateşlemez. Kapsül ateşlediği zaman gaz, yüksek basınçla alev kanalından geçerek sevk barutunu tutuşturur.

Boşaltma (Kilitten kurtulma):
Fişeğin ateşlenmesinden sonra vuku bulur. Otomatik silahlardan geri tepme etkisiyle kendiliğinden gerçekleşir. Boş kovanı çıkartma tırnak sayesinde olur. Boş kovanı fırlatma ise ateşlenen fişeğin, fişek yatağından çıkarıldıktan sonra, boş kovan atacağı sayesinde silahın mekanizma yatağından atılmasıdır.

Kurma:
Ateşleme iğnesinin kapsüle aktardığı enerjiye müteakip fişeği ateşlemek için tekrar sıkıştıran yayın serbest bırakılmasından ileri gelir. Bu işlem ilk dolduruş sırasında atıcı tarafından yapılır.

TAG : Temel Eğitim Konuları MEKANİK ÇALIŞMA PRENSİPLERİ
YORUM YAZ !

GELEN YORUM (0)
    Bu yazıya henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
LÜTFEN YORUM YAZIN !

Abone Ol !

Haber listemize kaydolun, yeniliklerden haberdar olun !

or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook