ASKERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ

Askeri teknik terim ve sözcüklerin anlamlarını bulabilirsiniz !

A HARFİ

Abluka

Abluka, savaş halinde olan devletlerden birinin, diğerinin kıyılarından bir bölümüne veya tümüne giriş ve çıkışı engellemeyi amaçlayan savaş önlemlerinden birisidir.

Ağır Silah

Hafif silahlardan veya piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

B HARFİ

Başı Bozuk

Başıbozuklar, Osmanlı Devleti'nde savaş sırasında asıl orduya katılan gönüllü askerler için kullanılan bir tabir.

C HARFİ

#

#

Ç HARFİ

Çatışma

Çatışma, çarpışma ya da müsademe; iki grubun birbiri ile yaralama, öldürme veya etkisiz hâle getirme amacıyla yaptığı silahlı mücadele. Büyük kapsamlı çatışmalar muharebeleri meydana getirirler. Çarpışma sözcüğü askeri terminolojide zaman zaman öncü ya da nispeten küçük birliklerin yaptığı ufak çatışmalar için kullanılır.

D HARFİ

Daimi Ordu

Daimi ordu, bir devletin hem barış zamanı, hem de savaş zamanında bulunan ordusudur. Bu ordudaki askerler, mesleklerini askerlik olarak yapan insanlardır. Dünyada görülmüş ilk daimi ordu, Roma İmparatorluğu'nun ordusudur. Modern anlamdaki ilk daimi ordu, Osmanlıların Yeniçeri ordusudur.

Dost Ateşi

Dost ateşi, bir askeri birliğin kendi kuvvetlerine veya müttefik kuvvetler üzerine açtığı ateş. Hatalar ve istenmeyen gelişmeler, hedef alınan düşman yerine yanlışlıkla dost hedeflerin vurulmasına neden olabilmektedir.

E HARFİ

#

#

F HARFİ

#

#

G HARFİ

Ganimet

Ganimet, savaşta düşmandan ele geçirilen her türlü esir, menkul veya gayrimenkul mal.

H HARFİ

#

#

I HARFİ

#

#

İ HARFİ

İnsansız Hava Aracı (İHA)

İnsansız hava aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone, uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Türkiye bu İHA'ları üreten 8 ülke arasında yer alıyor.

İnzibat

İnzibat (Askeri Polis), askeri polise verilen isimdir. İnzibatların başlıca görevi ordudaki düzeni sağlamaktır. Askeri inzibatlar son derece tertipli ve düzenli askerler arasından seçilirler. Bu askerlerin subaylarına İnzibat Subayı denir. Askeri inzibatları yönetirler.

İt Dalaşı

İt dalaşı, iki ülkeye ait savaş uçaklarının birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması anlamında kullanılmaktadır. Bir askerlik terimi olup, kökeni I. Dünya Savaşı'na dayanmaktadır. Savaş uçakları arasında havada yapılır.

J HARFİ

#

#

K HARFİ

Komuta & Kontrol

Komuta ve kontrol, askerî bir örgütte görevlerin yerine getirilmesi için görevlendirilen kuvvetlerin bir komutan tarafından emir ve talimatların verilmesidir.

L HARFİ

#

#

M HARFİ

Mermi Hızı

Mermi hızı, silah çeşitleri içerisinde ateşli silah ile ilgili bir terimdir. Barutun itici gücüyle mermi namludan çıktığı andaki hızını gösterir, tüfekler tabancalara nazaran atış menzilleri yüksektir. Örnek olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade silahı olan G3'ün mermi çıkış hızı saniyede 800 metredir. Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ayrıca silahın içindeki yiv-setlere bağlı olarak değişir.

Muhabere

Muharebe, iki veya daha fazla sayıda ordunun birbirlerine askeri açıdan üstün gelmek üzere belirli bir süre ve askeri güç kullanarak yaptıkları çatışma. Muharebeler savaşlara göre süre ve kapsam bakımından daha sınırlıdır ve genellikle uzun süreli bir savaşı meydana getiren çatışmalardan biridir. Bir savaş tek bir muharebeden oluşabileceği gibi çok sayıda muharebeden de oluşabilir.

N HARFİ

#

#

O HARFİ

#

#

Ö HARFİ

#

#

P HARFİ

#

#

R HARFİ

#

#

S HARFİ

#

#

Ş HARFİ

#

#

T HARFİ

#

#

U HARFİ

#

#

Ü HARFİ

#

#

V HARFİ

#

#

Y HARFİ

#

#

Z HARFİ

#

#

Abone Ol !

Haber listemize kaydolun, yeniliklerden haberdar olun !

or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook